Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

REKLAMA

<=======

Nowy silnik plemion!

Witam wszystkich ponownie :) Jak już niektórzy wiedzą, aktualnie robię nowy silnik plemion - MyTW (Skrót od My TribalWars - PL. Moje plemiona)

Postęp prac można zobaczyć na serwerze prywatnym - http://privek.tk :)

Silnik jest zupełnie nowy - Pisany od 0, posiadający nowy AJAX`owe funkcje, oraz prosty w użyciu :)

W panelu administratora znajdą się nowe, wcześniej nie pojawiające się funkcje :)

Administracja będzie miała przydzielone specjalne uprawnienia, które będą zapisywane w bazie danych.

Właściciel serwera (Pierwsze konto administratora) będzie posiadał dostęp do konsoli SQL i logów wszystkich administratorów (Z możliwością edycji/usunięcia :) ).

Złą (chociaż i zarazem dobrą) nowiną jest usunięcie korzystania z trybu offline - Do gry będzie wymagana łączność z internetem.

Czemu? Nowy silnik będzie posiadał zupełnie przebudowany system światów - tak samo jak na plemionach będzie współdzielenie WSZYSTKICH plików na wszystkich światach.

Domeną domyślną dla serwera lokalnego będzie (Zarejestrowana przeze mnie z już kilkudziesięcioma światami) - http://mytwplay.tk

Jak działają światy nie będę się rozpisywał, wszystko będzie wyjaśnione :)

Silnik będzie bardzo dokładną kopią oryginalnych plemion (Oczywiście nie wszystkich rzeczy, niektórych nie umiem zrobić :( ), będzie mapa poruszana myszką, logowanie i rejestracja AJAX, przełączenie między światami, nowe przeglądy, nowy system budowania i eventów, brak bugów z wojskiem ORAZ brak ataków/budowli na minusie :)

Nie mam zbyt czasu aby się rozpisywać więc - Wszystkie pytania / własne propozycje / uwagi proszę pisać w temacie, postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania :)

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@Norbertsons

Silnik nie jest jeszcze gotowy, jest to zapowiedź :)

Pliki oczywiście udostępnię jak skończę, jednak może to trochę potrwać. Mam nadzieję że do końca roku większość będzie już skończona aby udostępnić Bete :)

Opublikowano

Szczerze? Nie widzę sensu udostępniania plików bo następnego dnia będzie 20 dokładnie takich samych serwerów. 

Opublikowano

@DarHor

Widzisz, tutaj się mylisz :)

Silnik będzie miał bardzo duże ograniczenia co do tworzenia na nim serwerów, stworzenie publicznego serwera (Nawet hamachi!) będzie się wiązało z opłatą za plik z konfiguracją dla domeny swojego serwera.

Serwery także będą uzależnione od moich konfiguracji na stronie oficjalniej silnika (Będą pobierane pewne informacje bez których silnik nie będzie mógł normalnie działać). Jeśli będzie ktoś, kto będzie chciał założyć serwer bez wykupienia i ściągnięcia plików konfiguracyjnych ze strony silnika serwer będzie zwyczajnie zamykany, wystarczy mi tylko jedno podejrzenie a zwyczajnie będę usuwał wszystkie pliki silnika i całą bazę danych ze strony takiego spryciarza więc proszę uważać :)

Jeśli ktoś się zastanawia jak to będę robił - Wspomniałem że serwery będą uzależnione od konfiguracji z mojej strony, będę posiadał uprawnienia do edycji wszystkich serwerów więc jeśli ktoś zrobi serwer który naruszy zasady użytku silnika, będę się takim serwerem zaraz zajmował :)

Serwery które spełnią wymogi niech powstają, do obsługi takiego silnika potrzebny jest administrator który zna się na rzeczy oraz będzie wiedział jak ogarniać nowy silnik.

Kupienie VPSa to jedna rzecz, ale do tego dochodzi podpięcie domeny, tworzenie subdomen (Wymagane są cdn.domena.com i admintool.domena.com), będzie trzeba edytować .htaccess aby przekierowania niektórych subdomen były poprawne, ogółem roboty prze tym trochę jest i to już ogranicza niektórych :)

Na darmowym hostingu taki serwer też nie pójdzie ponieważ będzie potrzebny CRON (Na localu nie będzie potrzebny - reload sam się będzie wykonywał w trakcie gry), możliwość podpięcia minimum 3 domen (cdn, admintool i dla minimum jednego świata) oraz baza MySQL z uprawnieniami root`a (Wszystkie uprawnienia), bez tego serwer nie ruszy :)

Podsumowując - W porównaniu do starszych silników nie wystarczy już tylko kilka programów, trochę kasy i poradnik z instalacją silnika na VPS`ie, będzie potrzebna większa wiedza o serwerach i silniku :)

//EDIT:

@Norbertsons

Silnik będzie zajmował sporo miejsca (No chyba że grafikę będzie się pobierało z domyślnego cdn`a, o tym powiem później), więc na pewno będzie potrzebny wydajny serwer i sporo przestrzeni dyskowej :) Na razie jednak nie potrafię powiedzieć jaka oferta na serwer powinna być najbardziej odpowiednia ponieważ silnik jeszcze nie jest dokończony, tak więc cierpliwości :)

Opublikowano

@Bartekst222

No i taka odpowiedź mi wystarczy.  :D  Jeśli tak planujesz to zrobić no to gz... Tylko, weź też pod uwagę to że zabezpieczenia można obejść. Więc proszę Cię, przyłóż się do nich i nie wypuszczaj z dziurawymi zabezpieczeniami bo stracę wiarę w Ciebie...  :P

Powiem Ci że serio może coś fajnego z tego wyjść jeśli się dobrze postarasz.  :) 

Kiedy tak wgl będzie można już "trochę pograć" na serwerze? Chodzi mi o przegląd wioski etc. 

Opublikowano

@DarHor

Jeśli nie będzie żadnych problemów, to do końca roku większość rzeczy powinna być gotowa :)

Zabezpieczenia będą dopięte na ostatni guzik, żeby je złamać trzeba by włamać się na stronkę silnika a ja zadbam o to żeby to nie było możliwe :)

Po za tym żeby je obejść trzeba by napisać od nowa najważniejsze rzeczy, wątpię aby ktoś się tego podjął, szczególnie kiedy będą wprowadzane aktualizacje :)

Opublikowano

@Bartekst
No to widzę że wszystko masz przemyślane. ;P 

Co do samego silnika.... Jak przesuwam myszką minimapę no to po szybszym przesunięciu kilka razy mama się długo ładuje. Druga sprawa to mapa... Wioski i krzaczki też się ciut wolno wczytują. I tu też pytanie.. Kod do poprawienia czy silnik tak zamula maszynę. (chyba że jest po prostu słaba no to wybaczalne będzie to że się wolno ładuje). Żeby tylko silnik nie był ociężały. ;) Masz zamiar zrobić silnik kropka w kropkę? Sory ze tak chaoycznie.  :P

Opublikowano

@DarHor Mapa ma dodatkowy skrypt generujący krzaki, co wywołuje lekkie lagi. Później to usunę :)

Silnik nie będzie identyczne lecz bardzo podobny :)

Teraz pojawił się ten problemik że IG zmieniło wygląd strony głównej plemion, prace teraz skupią się na tym, aby zaktualizować layout :)

Opublikowano

@haha:D

Nie :P

Privek jest pierwszym serwerem na tym silniku i będzie stale utrzymywany, na nim zawsze będzie najnowsza wersja silnika, no a właścicielem serwera jest i będzie @haha:D :)

Opublikowano

Cóż strona główna wygląda coraz lepiej, jest już możliwość zalogowania się do gry :) Za chwilę zostaną dodane ogłoszenia :)

Opublikowano

słabo już był taki typek na forum co robił all od zera i co i co nie wyszło i jeszcze po co piszesz jeśli go nie skończyłeś ani nie dasz go za darmo chyba jest inny dział handlowy ziomek! 

Opublikowano

słabo już był taki typek na forum co robił all od zera i co i co nie wyszło i jeszcze po co piszesz jeśli go nie skończyłeś ani nie dasz go za darmo chyba jest inny dział handlowy ziomek! 

Różnica jest taka że tamten ziomek nie udostępnił żadnego konkretnego demka. Tu masz cały czas podgląd na to co się dzieje z silnikiem i cały czas widać postęp prac nad nim. Myślisz że napisanie silnika to dzień roboty? Czemu człowiek który siedzi już nad tym.... Ponad 3 tygodnie? (@Bartekst222 popraw mnie ;) ) a swoją pracę udostępniać za free?

Opublikowano

Silnik będzie miał bardzo duże ograniczenia co do tworzenia na nim serwerów, stworzenie publicznego serwera (Nawet hamachi!) będzie się wiązało z opłatą za plik z konfiguracją dla domeny swojego serwera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...